martes, 18 de septiembre de 2012

Budapest I: El petit Paris Centreuropeu i el seu Parlament

A finals de Novembre de 2010 vaig decidir visitar la capital d'Hungria, Budapest. Normalment els principals touroperadors l'ofereixen juntament amb Praga però, les dues ciutats són tan riques que no s'acaban d'exprimir ben bé fent el pack. Com que l'any anterior ja habia visitat una i, degut a les bones noticies que habia rebut, vaig decidir retornar a Centreuropa.
La mescla de cultura romana i turca més ser unes de les ciutats més importants de l'Imperi Austrohungarès ha donat lloc a una peculiar influència i caràcter a tota la ciutat. Gran centre termal, un olor al seu passat comunista i les maravelloses vistes del Danubi, conviden al visitant a perdres per els seus laberíntics carrers.
Jo hi vaig estar 5 dies. Més que suficients per passejar per Budapest.
La ciutat que ens trobem és fruit de la unió de tres petites ciutats; Buda (esquerra del Danubi), Pest (dreta del Danubi) i, la menys coneguda Obuda.
La ciutat, la dividirem en cinc parts. La primera zona és Budapest I: Els voltants del Parlament.



11/18/2010
Al ser la zona pròxima al hotel (Hotel Central Basilica) i que al novembre a les 19h ja fos de nit em vaig endinçar en la zona pròxima a un dels monuments més coneguts de Budapest, el seu Parlament.
Cap a finals del segle XVIII i durant tot el segle XIX van haber-hi una sèrie de canvis de gran magnitut. Al 1838 una crescuda del riu va arrassar la majoria de vivendes rurals que fins ara habien ocupat la zona. La unificació de Budapest el 1873 i el milenari de la conquesta magiar al 1896 va impulsar també el desembolupament de la ciutat.
Imre Nagy amb Parlament al fons
Les muralles medievals que dibuixaven els límits de Pest van ser urbanitzades poc a poc. Aquest periòde il·luminà variis edificis més importants d'Hungria, com la Basílica de Sant Esteve, el Parlament i l'Acadèmia de Ciències construits en diversos estils del passat.
El que podem visitar és la Plaça Kossuth. Aquesta plaça il·lustra l'orgull cívic que revolucionar el creixement de Pest en el segle XIX i XX. El Parlament domina la plaça pel costat del Danubi i, a l'altre costat tenim el Ministeri d'Agricultura i el Museu Etnogràfic. Al centre de la plaça és plena de monuments de dirigents nacionalistes que ajuden al visitant a entendre la història politica recent d' Hungria. Monuments disparts com el del poeta radical Attila Józef que als 32 anys es va suicidar, el monument a Imre Nagy que va ser el primer ministre comunista que abandonà la disciplina del partit el 1956 per la causa popular i que va pagar amb la seva vida i, el monument a Ferenc II Rákózci, príncep de Transilvania que va acabdillar les revoltes independentistes contra els Hasburg entre 1703 i 1711.
El Parlament d'Hungría és el major edifici del pais i s'ha convertit amb el símbol de Budapest. Es va convocar un concurs de idees, el projecte guanyador va ser aquesta obra mestra neogòtica de Imre Steindl, construida entre 1885 i 1902 i inspirada en el Parlament londinenc, obra de Charles Barry. Durant el Comunisme, la cúpula va ser coronada per una estrella roja.

Basílica de Sant Esteve
L'altra plaça a visitar és la Plaça Roosevelt. El 1867 es va aixecar un túmul ceremonial amb terra de tot el pais per celebrar la coronació de Francesc Josep com rei d'Hongria. Al cap del Pont de les Cadenes, a la riba dreta del Danubi, es troben els edificis més bells de la ciutat, com l'acadèmia de Ciències d'Hongria i el palau Gresham. La plaça rep el nom en honor al President dels EUA Franklin D. Roosevelt el 1947. Si caminem per Crinyi Utca arribem a la Basílica de Sant Esteve o István, primer rei cristià húngar, aquesta església fou projectada per József Hild en estil neoclàssic i en creu grega. Les obres comencen el 1851 i van ser represes per Miklos Ybl que, afegir la cúpula neorenaixentista després de l'esfondrament de la primera el 1868, i es completà el 1905 per József Kauser.

Hungria - Budapest
Moneda: Encara que, dins de la UE té el seu Forint
Quan anar? Juliol i Agost. Es visita en 5 dies (mín. quatre).
Hotel utilitzat: Hotel Central Basilica (3 estrelles) Hercegprímás Utca, 8 1051, Budapest
On menjar? Govinda Vegetáriánus étterem (Papnövelde Utca 1 o Vigyázó Ferenc Utca 4) 
Que comprar? Paprika i embotits, porcelana i roba.
Corrent: 220V (= a Catalunya i Espanya)


No hay comentarios:

Publicar un comentario