miércoles, 26 de septiembre de 2012

Budapest II: Castell de Buda

Tenint com a punt de sortida la Plaça Roosevelt, creuem el Danubi pel Pont de les Cadenes. Arribarem a l' antiga ciutat de Buda, coronarat pel castell. És important utilitzar el funicular, degut a la seva història. Des de dalt es veu una vista impresionant de Pest i el Parlament al costat del Danubi. Aquesta segona part, doncs, serà el Districte del Castell.

Districte del Castell. Buda.


11/19/2010
La ciutat de Buda va crèixer al voltant del castell i l' església de Sant Matíes a partir del segle XIII. A uns 60m sobre el riu Danubi. La seva bona posició estratègica i els seus recursos naturals la van convertir en un punt molt apreciat pels primers habitants. Al segle XIII va canviar tot després d'urna invasió tàrtara quan, el rei Béla IV va manar construir un castell i establir-hi la capital.
El reinat de Maties Corvi al segle XV va ser una època important en l' evolució de Buda, al ser arrasada pels turcs i, més tard, pels cristians.
Sota els Habsburg, la ciutat va renèixer per tenir un paper important als segles XVIII i XIX. Un cop acabada la Segona Guerra Mundial, Buda estava destruïda completament i el Palau Reial cremat, es va fer la reconstrucció i, més tard, es va donar llum verda a la unió de les tres ciutats i, aquesta manera neix Budapest.


Font de Maties
El Palau Reial ha estat testimoni de l' evolució de Budapest. Encara no es té clar on va començar el rei Béla IV a construir el seu castell, encara que, es creu que estava més aprop del solar de l'església de Maties. Segismund de Luxemburg, emperador del Sàcre Imperi, aixecar en aquest lloc un palau gòtic que va ésser el gèrmen del castell que avui veiem. En el segle XVIII, els Habsburg van construir aquí el seu palau monumental. L' actual apariència és fruit de la reconstrucció del palau, destruït el 1945. Durant les obres van aprèixer restes de l' edificació gòtica del segle XV i els arqueòlegs van decidir treure a la llum les muralles defensives i les càmeres reials. En tot el conjunt no cal perdre's la Font de Maties (al patí nord-occidental del palau reial s'alça aquesta obra de Alajos Stróbl de 1904 on es representa al rei Maties i la Ilonka), l' ocell mitològic Turul de la cultura magiar i, l' estàtua d' Eugèni de Saboia.
Ocell Turul 
L' altra part a visitar de la zona és el casc àntic de Buda que, va crèixer en el segle XIII des del palau cap al nord; va prosperar amb reis com Segismund i, els mercaders alemanys van instal.lar comerços a Úri utca per complaure a la cort. La zona va ser destruïda pel turcs primer i pels qui les van desallotjar després.

Torre Sta. Magdalena
A gran part del casc àntic es poden trobar fragments de la destrucció de la Segona Guerra Mundial com l' església de Sta. Maria Magdalena. Actualment en ruïnes, aquest temple es construí a mitjans del segle XIII. Durant l'Edat Mitja, els cristians hungars van rendir culte en aquest lloc, doncs l' església de Maties només la podia utilitzar la població germànica de la ciutat. L'esglesia no es convertí en mesquita fins la segona meitat de l'ocupació turca, però va quedar seriament danyada al 1686, durant l'Alliberació de Buda de mans dels turcs. Més tard van ser els monges franciscans qui ocuparen la plaça i va construir una capella i una torre barroca. Pero va ser a mitjans dels 40 del segle XX quan es va derribar tot excepte la torre i la porta. Actualment és un jardí.



Hi trobem, just davant de la Plaça de la Santíssima Trinitat (de 1713, contruida en honor al final de l'epidémia de pesta), l'església de Sant Maties.
Un dels monuments més fotografiats de la ciutat també el trobem allà. És el Bastió dels Pescadors. Projectat per Frigyes Schulek al 1895, aquesta fantasiosa estructura mai va complir funcions defensives, encara que el seu nom ho indiqui, sinó que es va fer servir com a mirador. Les torres còniques evoquen les tendes de campanya dels primers magiars. Tampoc cal perdre's l' antiga sinagoga jueva de Táncics Mihály Utca, el laberint del Castell de Buda en un sistema de grajòles, manantials, coves y sótens de 1200m de llarg, sota el turó del castell on es poden veure un museu de història i llegendes hungares.
Funicular

Bastió dels Pescadors

No hay comentarios:

Publicar un comentario