miércoles, 26 de septiembre de 2012

Budapest III: Turó Gellért i Centre de Pest

Turó Gellért
Budapest és coneguda pels seus centres termals, el més conegut es troba als peus del Turó Gellért. Entre el pont d'Erzébet i el Pont de Petófi es troba aquesta muntanyeta coronada per un monument que recorda al passat soviètic de la capital i al monument a Sant Gerard (Gellért) que li dóna nom.

11/20/2012
Al costat del Danubi es troba aquest escarpat cos on, des del cim, a uns 140m, es divisa una bella vista de tot Budapest. Els celtes, anteriors als romans, s'hi establiren al seu costat nord. Anomenat, anteriorment "Turó vell", el lloc està ple de supersticions i llegendes. Al 1046, els pagans van llançar des de dalt dins un tonell al bisbe Gellért, que intentava convertir-los al cristianisme; després del martiri, la muntanya va prendre el seu nom. El Gellért penetra lleugerament en el Danubi.

Monument a l'Alliberació

Sant Gellért
Lamuntanya que s'alça al sud del turó del castell ha estat des de l' antiguitat un lloc per la màgia i endinçat en una fama negra. En el segle XI, el príncep Vata, germà del rei Esteve, va propiciar una revelió de pagans que va acabar amb la vida del bisbe Gellért. Durant l' Edat Mitjana, inclús es deia que les bruixes celebraven les seves aquelarres. Sota els turcs s'aixecà una petita fortalesa al cim del serrat per protegir Buda. Al 1851, els austríacs instalaren la seva Ciutadella. Des de 1967 és un dels parcs, juntament amb la illa de Margarita.
Des del monument a la reina Isabel, esposa del popular, pel poble hungar, emperador Francesc Josep; pugem fins a l'escultura de Sant Gellért, patró de Budapest i seguint un camí ven estructurat però, empinat s'arriba a la Ciutadella austríaca que, inspirava terror pel poble. Al costat hi ha el Monument a l' alliberació (Comunisme). Des del cim es veu un bell panorama de la part sud de Buda i tot Pest. Baixant del turó s'arriba a l'església rupestre de Gellért, va ser fundada al 1926 dins una cova sagrada (sota el règim comunista, els pares paulins va ser obligats a abandonar el temple, re-obert el 1989. Un cop a baix ens trobem amb l'Hotel Balneari Gellért. Aquest magnífic hotel balneari, és un dels complexos de banys construïts a principis del segle XX, va ser aixecat per explotar les fonts termals (al nostra país és conegut per ser escenari dels més populars anuncis de Danone dels anys 80). A part, també hi ha els banys turcs Rudas i els banys Rác.

Doncs, el més important del Turó Gellért és:

- Sant Gellért: Al 1904 s'erigí un gran monument en el lloc on es suposa que el bisbe Gellért fou assessinat al segle XI. El sant amb la mà extendida, sosté una creu i als seus peus s'agenolla un húngar convertir al cristianisme. El monument es veu des de tots els punts de la ciutat.

- Monument a l' Alliberació: Sobre el punt més alt de la muntanya, aquest imponent monument es veu desde tots els punts de la ciutat. Projectat per l'escultor Zsigmond Kisfaludi Stróbl i construit per conmemorar la lliberació de Budapest per l'exercit rus el 1945, el monument estava pensat per homenejar la memòria de István, fill del regent húngar Miklós Horthy, desaparegut el 1943 en el front oriental; però, després de l' alliberació de la ciutat, el marical Woroszylow va veure la obra en l'estudi del escultor i li va voler donar un altre propósit. La figura central del monument és una dona que sosté una fulla de palmera; En la base es veuen dues composicions alegòriques que representen el progrés i la lluita contra el mal. Va suposar el principi del domini soviètic sobre Budapest.

Sortint del Turó Gellért, ens podem dirigir al centre de Pest, creuant per Szabadság Híd (pont). El primer lloc que ens trobem és el Mercat Central on podem comprar el salami kolbász o el formatge d'ovella típic del país, a part del paprika.
Mercat Central
A finals del segle XVII, gran part de Pest estava en ruïnes i apenes quedaven veïns. En les dècades següents es van crear districtes residencials que són actualment barris cèntrics. En el segle XIX, els plans urbanístics van inundar la zona de cases senyorials i blocs d' apartaments, alguns en tendes i cafès, a més d' edificis civils i municipals; l'exemple més destecable d'aquesta tendència és el Museu Nacional d'Hungria. Aleshores Pest va superar a Buda com centre de la industria i el comerç, en part per la comunitat jueva resident a la zona.
Una dels carrers on cal perdre's és Váci Utca (Carrer Váci) des d'on, a principis del segle XIX, és la via més elegant de Budapest, propia per caminar sense pressa, anar als cafes, botigues... És un atractiu passeig, bellament il.luminat, és perfecte per perdre's per la nit.
Plaça Mihály Vörösmarty. Mercat nadalenc
Pastisseria Gerbeaud




Váci Utca
Caminant per Váci Utca s'arriba a la Plaça Mihály Vörösmarty. Al mig de la plaça trobem una escultura del poeta húngar que dóna nom a la plaça. Darerra d'ell, a l'est, tenim els Magatzems Luxus, que ocupen un edifici de 1911. A la cara nord, trobem l'espectacular pastisseria Gerbeaud, inaugurada per Henrik Kugler al 1858 i després traspassada al suís Emil Gerbeaud, qui va ser el responsable de la luxosa decoració interior. Obligat entrar i pendre un dels seus cafes, pastissos i/o postres. Des de mitjans de Novembre, trobem el mercat nadalenc.
A la mateixa zona trobem el Barri Jueu. Els jueus van aribar a Hungria per primer cop al segle XIII i s'establiren a Buda i Obuda. Al segle XIX, una comunitat més numerosa s'establir a les afores de Pest, en una petita part de Erzsébetváros. Al 1251 el rei Béla IV va regalar als jueus de Pest certs privilegis, com la llibertat al culte. La comunitat s'integrà bé en la societat del pais fins que al 1941 es tirà endavant una sèrie de lleis antisemites i es va obligar a portar l'estrella de David. Al 1944 es va crear un gueto a Pest i milers de jueus van ser deportats a camps d'extermini nazis com el de Auschwitz. Després de varies lluites entre alemanys i russos, l'Ejercit Soviètic alliberar el gueto el 18 de gener de 1945. Després de les 600.000 víctimes de l'Holocaust, a finals del segle XIX s'aixecaren tres sinagogues i s'instalaren moltes tendes i tallers jueus. Pero la més important, és la Gran Sinagoga.
Gran Sinagoga 
La Gran Sinagoga és la més gran d'Europa; fou construida en estil bizantí- morisc per l'arquitecte vienés Ludwig Förster entre 1854 i 1859. Des de 1931 té un museu amb una gran col.lecció d'objectes jueus. En un dels seus patis trobem el Monument al Holocaust. Aquesta escultura d'un salze ploraner, obra de Imre Varga, va ser descobert el 1991 en record als 600.000 jueus húngars assessinats pels nazis a la II Guerra Mundial; una gran part d'ella la va costejar l'actor hungaro-americà Tony Curtis.

No hay comentarios:

Publicar un comentario