sábado, 29 de septiembre de 2012

Budapest IV: Városliget

La part més residencial de la ciutat són els voltants de Városliget on es troba el parc més gran de la ciutat. Al est de Pest.

11/21/2010
Városliget o Parc de la ciutat va ser abans una zona enpantanada que servia de vedat real de caça. Leopold I va llogar el terreny a la ciutat de Pest però, va ser a mitjans del segle XXIII, sota Maria Teresa, quan es va procedir al drenat i ajardinament de la zona.
El parc actual fou traçat cap a finals dels segle XIX al estil anglès, de moda en aquella època. Városliget va ser el centre de les celebracions del Milenari de 1896, que recordava els 1000 anys de la conquista magiar. L' ambiciós programa de construccions produir l'edificació del Museu de Belles Arts, el Castell de Vajdahunyad i l' impressionant monument de la Plaça dels herois.
Museu del Terror
Es pot anar caminant per Andrássy Útil o agafar el metro fins a Hösök tere (M1). Si es va caminant, hom pot visitar el museu-casa del Terror (àntiga caserna de la policia secreta, tant nazi com comunista), el Museu de Belles Arts, el museu Franz Liszt (acadèmia de música i casa del compositor), el museu Zoltán Kodály i el museu Ferenc Hopp d' Art de l' Extrem Orient (Òptic i viatger hungar va regalar 20.000 peces procedents de l' Índia, Xina i Vietnam).

Els voltants del Parc de la ciutat. La plaça dels Herois evoca una època d' orgull en la història d' Hungria. Va ser aquí on va començar al 1896 les commemoracions del Milenari. Un clar exemple del apoteòsis d' afirmació nacional és el Monument al Milenari: una columnata amb estàtues de personatges hungars importants que abraça una gran columna central rematada per la efigie de l' arcàngel Gabriel. Adjunt a la plaça s' aixecar el Castell de Vajdahunyad, amb elements de les millors obres d' arquitectura de tota Hungria i probablement la més capritxosa expressió d' aquelles celebracions.
Plaça dels Herois
Les celebracions del Milenari d' Hungria: aquestes van marcar, al 1896, un punt d' inflexió en el desenvolupament de Budapest i en la història de la monarquia austrohungara. La ciutat fou modernitzada a una escala desconeguda a Europa: es construí milers de cases, palaus i edificis civils, s' introduir la il.luminació de gas i es posar en funcionament el primer ferrocarril metropolità de l' Europa continental.
El més espectacular de Városliget és el Milleniumi Emlékmü. Aquest monument va ser dissenyat per György Zala i Albert Schickedanz per commemorar la celebració però, no finalitzar fins el 1929. Al centre s' alça una columna corintia de 36m d' alt sobre el que descansa l'arcàngel Gabriel sostenint la corona de Sant Esteve i la creu apostòlica, símbols de la conversió d' Hungria al cristianisme. A la base es troben les estàtues a cavall del príncep Árpád i sis guerrers magiars; davant, una placa senyala la tomba al soldat desconegut.
La columna corintia està flanquejada per dues columnates amb composicions alegòriques en ambdós extrems. Les personificacions de la Guerra i la Pau són les més pròximes a la columna central, mentres que el Coneixement i la Glòria coronen l' extrem oposat de la columnata de la dreta i, el Treball i la Prosperitat el de l' esquerra. Als vans succeeixen estàtues de monarques e importants estadístes húngars.
Dins el parc, trobem el Castell Vajdahunyad que és simplement una exposició de diferents estils centrats en un edifici amb l' església Ják que reprodueix fidelment la portada de una església benedictina de 1214 situada a la zona de Ják, aprop de la frontera austríaca.
També trobem la estàtua del Personatge Anònim (acabada al 1903 per Miklós Ligeti) un dels més famosos de Budapest.
Personatge anònim
Les altres parts importants del parc són els Banys Széchenyi (les fonts termals del major balneari d' Europa, descobertes al 1876, broten des de 970m de profunditat i, segons la seva fama posseeixen grans propietats curatives) i el Zoo de Budapest.


No hay comentarios:

Publicar un comentario