sábado, 29 de septiembre de 2012

Budapest V: el Danubi i la Illa Margarita

El Danubi des del Turó Gellért
La última part, la cinquena. El Danubi proporciona una vista de Budapest impressionant i, més a partir de les 19h, quan s'enfosqueix el dia i Budapest s' il.lumina. Màgia.
El riu uneix Obuda i Buda amb Pest per set ponts. A més, aprop de Obuda trobem la Illa de Margarita.
En aquest últim apartat veurem la illa i la Budapest danubià.



11/22/2010

La Illa Margarita, de 3,3 kilòmetres, es troba al mig del riu, entre el Pont de Margarita (Margit Híd) i el Pont Árpád.
Monument al Centenari
Històricament inaccessible en mig del Danubi, la illa fou un lloc de retir i contemplació religiosa al menys des del segle XI. Entre els vestigis del seu passat es troben les restes de dues esglésies monàstiques i les runes de la casa conventual de la princesa Margarita, filla del rei Béla IV, que va donar nom a l' illa. Oberta al públic al 1869, la illa de Margarita és el parc esportiu per excelència de Budapest, peatonal i tranquil per passejos. A la costa oest, les piscines Palatinus Strand aprofiten les fonts termals de l' illa, riques en minerals. Tota la costa de l' illa té un circuit d' atletísme (dos carrils) que produeix un circuit circular. El primer monument que trobem al entrar a l' illa és el Monument al Centenari, de 1973, per commemorar el centenari de la unió de Buda, Pest i Obuda.

Un viatge en vaixell pel Danubi proporciona un panorama singular de la ciutat. Quasi totes les ciutats tenen un riu pel mig però, aquí el Danubi va desempanyar un paper històric diferent, al dividir durant segles les ciutats de Buda i Pest. Varis ponts uneixen avui ambdues meitats de la ciutat. Tots ells es van reconstruir  en aquest segle passat després de les destrosses causades per la retirada de les tropes nazis al final de la II Guerra Mundial.

Des de l' Illa Margarita, tenim: (de dreta a esquerra)

- Pont de Margarita: Fou construït per l' ingenier francès Ernest Gouin en el punt on el Danubi torna a convertir-se en un únic curs d' aigua després de bifurcar-se per rodejar la Illa Margarita. Caracteritzat per la seva curiosa forma de dents de serra, el pont va ser erigit entre 1872 i 1876. Les columnes estàn decorada amb escultures d' Adolphe Thabart.
- Església de les Llàgues de Sant Francesc: Aquesta església barroca va ser construïda per unes monges. La façana està d' esquena al riu, mentres que l' hospital miran al Danubi.
- Església de Santa Anna
- Església de Maties: D' orígens medieval i varis cops reconstruïda s' alça des de Buda, al costat del Bastió dels Pescadors.
- Parlament: L' edifici simbòlic de Budapest. La alta i magnífica cúpula del Parlament és visible desde tot el Danubi en el centre de la capital. Just davant (aprop del Pont de les Cadenes) a la Riba del riu trobem un dels monuments més desconeguts i tristos de la ciutat. Un memorial a les víctimes del nazisme en una sèrie de sabates, de nens i adults, en direcció al riu.
- Acadèmia de Ciències d' Hungria.
Pont de les Cadenes
- Pont de les Cadenes: El primer pont de la ciutat i el més popular. Va ser construït entre 1830 i 1849 per iniciativa del Comte István Széchenyi i projectat per l' anglès William Tierney Clark i construït per l' esconcès Adam Clark. El pont de 380m de longitut, es sustenta sobre dues torres: tota una proesa d' ingenyeria per l' època. El cap del pont està custòdiada per dos lleons de pedra esculpits per János Marschalkó, amo d' una anècdota que circula per la ciutat com que es va sentir tant dessolat per haver-se oblidat de les llengües dels lleons que es suicidà tirant-se al riu però, al cert és que si les tenen.

Església de Sant Matíes des del Pont de les Cadenes
Al igual que París, Budapest ha aprofitat el màxim les possibilitats que li brindava el riu, on les seves ribes s' ajunten els edificis més importants i segerents de la ciutat, com el Palau Reial, esglèsies, palaus i l' hotel balneari Gellért.

- Palau Reial: El monumental palau Reial dels Habsburg que en el seu dia ocupà aquest emplaçament va quedar destruït durant la Segona Guerra Mundial i, després, al reconstruir-lo, van sortir a la llum murs defensius i càmeres reials que es remonten a l' Esat Mitjana.
- La Princeseta (1989): enclavada junt a les vies del tranvia a la riba de Pest del Danubi, li va agradar tant al príncep Carles d' Anglaterra durant la seva visita a la ciutat que va invitar al seu autor, László Marton, a exposar alguna de les seves obres a Londres.
- Església Parroquial del Centre: Abans d' arribar al Pont d' Erzsébet, ens trobem aquesta església construida al segle XII sobre les runes de les muralles de la romana Aquincum.
- Turó de Gellért: Entre el Pont d' Erzsébet i el Pont de Szabadság trobem aquest turó dedicat al patró de la ciutat.
La Princeseta amb Palau Reial al fons
- Szabadság Híd: El Pont de la Llibertat fou construit entre 1894 i 1899 per l' ingenyier húngar János Feketeházy. Inaugurat per l' Emperador Francesc Josep, en un principi portà el seu nom. Es van respetar la seva imatge original al ser reconstruit després de la Segona Guerra Mundial; a la part més alta hi ha varis ocells llegendaris húngars Turul i escuts reials.
- Hotel-Balneari Gellért: El més espectacular dels hotels-balnearis de la ciutat.
- Petöfi Híd: El pont, just després de la zona universitaria de la ciutat i de la Universitat Corvinus.
- Lágymányosi Híd: El Pont més modern i meridional dels ponts de Budapest. Inaugurat el 1996.

No hay comentarios:

Publicar un comentario